Fazele lunii influențează agricultura?

Luna e frumoasă și ne inspiră o mulțime de sentimente. Astăzi va fi lună nouă și ne întrebăm: cum influențează fazele lunii agricultura?

Fazele lunii au importanță mai mare decât am crede. Chiar dacă nu există dovezi științifice clare, există dovezi ce arată că fazele lunii influențează agricultura, plantele și animalele. 

David Holmgren, co-inițiator al permaculturii, crede că totul depinde de o relație armonioasă și liberă între natură și oameni. În plus, observația și interacțiunea conștientă oferă proiectului inspirație și modele sustenabile. Te poți ajuta de fazele lunii pentru a determina când poți planta sau ce activități poți face în grădină. Toate aceste acțiuni pot crește productivitatea grădinii tale.

Linda Woodrow, autoarea cărții Permaculture Home Garden, a testat metoda, chiar dacă a fost sceptică. A privit-o ca un mod de a-și administra timpul mai eficient și să fie mai organizată în grădină. După un timp, a constatat că rata de germinare este mai crescută și vitalitatea plantelor este îmbunătățită și ea.

Un articol din New York Times, datat din 1991, vorbește despre același fenomen, insuficient documentat. Unii spun că e mitologie și nu ar avea sens o cercetare științifică amănunțită. Cert este că fazele lunii afectează proprietățile solului, temperatura, umiditatea și compușii chimici, factori care influențează germinarea. 

Cum funcționează?

Sunt multe metode și unele chiar complexe de a ține cont de fazele lunii în grădină. Însă există câteva principii de bază pe care să le respecți. 

În timp ce luna este în creștere, seva plantelor este și ea în creștere. Este timpul de însămânțare, semănare și transplantare a plantelor (anuale, bianuale, boabelor și a pepenilor). Practic orice plantă ale cărei frunze, semințe, flori sau fructe vrem să le culegem. Este totodată un timp bun pentru a aplica fertilizatori lichizi (în cantități moderate, desigur!). De asemenea, este momentul pentru tăiat sau altoit, deoarece cantitatea mai mare de sevă va influența pozitiv creșterea dorită. 

În timp ce lumina lunii descrește, cantitatea de sevă se reduce. Astfel, te poți concentra pe rădăcini, pe culturi perene și plante care trăiesc mai mult de doi ani. Este, de asemenea, un moment bun să folosești fertilizatori solizi (în cantități moderate), să tăiem plante “adormite”. Atfel, sunt șanse reduse de a putrezi. 

E mai bine să nu plantezi ceva atunci când este lună nouă. Acela este momentul când plantele ar trebui să se odihnească. Buruienile le putem scoate, deoarece ele nu vor mai crește la loc (sau cel puțin, nu atât de viguros).

Cineva s-a gândit să experimenteze cu plantarea după fazele lunii. În stânga este plantarea într-o fază incorectă a lunii. În dreapta este plantarea într-o fază corectă a lunii, iar rezultatele vorbesc de la sine. 

Plantarea funcție de fazele lunii

Pe Taraba Virtuală găsești produse locale, sănătoase, crescute după principiile agriculturii ecologice și cu respect pentru natura și armonia ei.   

Descoperă-le instalându-ți aplicația din AppStore sau Google Play.