Dieta influențează productivitatea?

Răspunsul pe scurt? Da, dieta influențează productivitatea fiecăruia dintre noi într-o mare măsură!

Însă, haideți să aflăm cum alegerile noastre alimentare ne afectează zi de zi.

Mâncarea are un impact direct asupra performanțelor noastre mentale. De aceea o decizie greșită privind masa de prânz, de exemplu, poate deregla complet restul zilei. Aproape tot ceea ce mâncăm este transformat în glucoză, care îi oferă creierului nostru energia să rămână alert. Când rezervele de glucoză sunt pe cale să se termine, întâmpinăm dificultăți în a rămâne atenți. Acest fapt explică de ce nu ne putem concentra suficient de bine având stomacul gol.

Până acum explicația pare destul de simplă. Dar există și o parte pe care rareori o luăm în considerare. Alimentele nu sunt procesate la fel de repede de către organismul nostru. Pastele, pâinea, cereale sau sucurile carbogazoase conduc la o explozie de energie, urmată de o stare asemănătoare cu oboseala. Alte alimente, precum cele bogate în grăsimi oferă organismului o energie pe un timp mai îndelungat. Însă obligă sistemul digestiv să lucreze mai mult, reducând nivelele de oxigen din creier și lăsându-ne să ne simțim …amețiți.

Mulți dintre noi cunoaștem lucrurile acestea intuitiv, însă nu luăm mereu cele mai bune decizii în legătură cu dieta noastră. Tindem să decidem ce dorim să mâncăm abia atunci când energia noastră este deja la un nivel scăzut. De aceea cartofii prăjiți devin mult mai apetisanți. Pe de altă parte, alegerile nesănătoase pentru masa de prânz tind să fie mai ieftine. Astfel, sunt luate în calcul mai des decât alternativele sănătoase. Practic, ne simțim eficienți. Însă aici este capcana, căci salvând 10 minute acum, “plătim” cu performanță slabă în restul zilei.

Ce ar trebui să facem să evităm astfel de decizii cu consecințe în timp? E necesar un plan de acțiune pentru ca mâncatul sănătos să devină parte integrantă a zilelor. Aici intervin câteva strategii bazate pe știință.

Deciziile despre mâncare se iau înainte de a ne fi foame

Primul pas este să decidem ce mâncăm înainte de a ni se face foame. Astfel, în cazul mesei de prânz ar trebui să ne decidem încă de dimineață și nu la ora 12 după-amiaza. Dacă vom comanda ceva, cel mai bine este să o facem după ce am luat o gustare. Studiile arată că putem rezista mai bine caloriilor nesănătoase în viitor decât în prezent. Iar dieta influențează prin urmare productivitatea din ce în ce mai puțin.

Mănâncă puțin și des

Un alt truc este să mâncăm puțin și des, menținând astfel nivelul de glucoză relativ constant.

În final, ar trebui ca gustările sănătoase să fie la îndemână și imposibil de refuzat. De exemplu, pe masa de lucru am putea pune câteva semințe de migdale, în raza vizuală. A mânca fructe și legume pe parcursul zilei nu este doar eficient pentru corp, ci și pentru minte.

Un studiu din British Journal of Health Psycology a arătat efectele pe care le are mâncarea asupra experiențelor noastre zilnice. În cadrul studiului, participanții au raportat ceea ce au mâncat, cum s-au simțit și comportamentul lor timp de 13 zile. După aceea, cercetătorii au examinat cum influențează mâncarea experiențele zilnice. Concluzia lor este că oamenii s-au simțit mai creativi și fericiți pe măsură ce mâncau mai multe fructe și legume. Cam de 7 porții a fost nevoie pentru a ameliora starea oamenilor.

Explicațiile sunt multiple. Fructele și legumele au nutrienți vitali care stimulează producția de dopamină (hormonul fericirii). Dopamina este un neurotransmițător ce joacă un rol cheie în felul cum ne raportăm la curiozitate și motivație. Ne mai oferă și antioxidanți care minimizează inflamări, îmbunătățesc memoria și ne ameliorează starea. Astfel, dacă dorim să devenim cei mai buni la locul de muncă, a lua decizii inteligente despre mâncare este esențial.

Secretul este, nu să rezistăm tentațiilor, ci să facem mâncatul sănătos cât mai accesibil cu putință.


Aplicația Taraba Virtuală te ajută să găsești produse locale și sănătoase de la producătorii locali din zona ta!

Disponibilă pe Android și IOS