Te simți obosit? Poate consumi alimente cu pH acid!

Ai senzația că ești obosit? Ai nevoie de un imbold (de exemplu cafea) să poți fi alert? Primul gând ar fi să dormi mai mult. Dar dacă senzația persistă și după 8 ore de somn? Printre alte cauze medicale (îți recomandăm să mergi la un medic), există una ce poate trece mai neobservată: consumi alimente cu un pH acid.

Una din cauze ar putea fi oboseala suprarenală. Suprarenalele sunt glande endocrine mici și triunghiulare, situate în partea de sus a rinichilor. Acestea reglează răspunsul corpului la stres. Funcționarea ineficientă poate duce la oboseala lor. Stresul prelungit forțează glanda să “muncească” mai mult, afectând echilibrul chimic natural al organismului. Recunoașterea ei poate fi dificilă din cauza simptomelor (iritabilitate, nefericire și depresie), dar îți recomandăm să mergi la medic pentru a elimina această cauză.

Care e legătura dintre nivelul pH și oboseala suprarenală?

Nivelul ideal al pH-ului din sânge este în jur de 7.35. Variațiile acestei valori pot avea un impact major asupra funcționării zilnice ale organismului nostru.

Problemele apar atunci când nivelul de pH ajunge spre valori acide. Aceasta se numește acidoză și poate fi cauzată și de ceea ce mâncăm sau bem. Celulele roșii din sânge transportă oxigen la fiecare celulă a noastră. Pentru a face asta corect, o sarcină negativă le menține separate unele de altele. Astfel, se pot mișca în voie chiar și prin vasele capilare, însă în momentul când se adună prea mult acid, interferează cu sarcina negativă. Astfel, oxigenul nu va mai fi livrat în mod consistent.

În plus, acest lucru reduce și sănătatea celulei roșii, care poate muri în timp producând și mai mult acid. Rezultă o energie în scădere, ajungându-se chiar la oboseală cronică.

Cum afectează alimentele nivelul de pH din organism?

Acidul secretat de stomac, ce ajută la descompunerea elementelor nutritive, este important. După ce digestia este finalizată, acidul rezidual sau alcalin din mâncare este transferat în sânge. Băuturile precum cafeaua, alcoolul sau proteinele animale poartă o amprentă acidă, pe care corpul o absoarbe.

Cum pot să cresc nivelul de alcalinitate din organism?

Trebuie să înțelegem în ce fel mâncarea și băuturile pot scadea sau crește nivelul de aciditate al organismului. Și o listă cu pH-ul alimentelor pentru a ne construi o dietă plăcută. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să mai mâncăm deloc carne brusc. Dimpotrivă, este indicat să reducem treptat alimentele cu pH acid din dietă pentru a observa dacă există o diferență în nivelul de oboseală.

În infograficul de mai jos găsiți o listă de alimente și pH-ul lor aproximativ, pe baza căruia ne putem construi o dietă sănătoasă. Alimente cu pH acid se găsesc la baza imaginii, în timp ce alimentele cu pH bazic se află mai sus pe această scară.


Pe platforma Taraba Virtuală găsiți alimente alcaline, locale, made in Romania !

Disponibilă pe Android și IOS.


Alimente cu ph acid si ph bazic

Hidratarea luptă cu oboseala în general, la fel cum ajută apa o plantă când este mai ofilită. Apa este în mod natural neutră și există mai multe modalități de a o transforma în apă alcalină.

În momentul când vă simțiți obosiți, este important să mergeți în primul rând la medic pentru a elimina orice alte cauze mai serioase. Oboseala cronică, sau burnout, este recunoscut la nivel mondial ca diagnostic oficial.

Dormiți suficient, mâncați sănătos și faceți mișcare regulat pentru a fi într-o formă excelentă zi de zi.