Te simți obosit? Poate organismul tău are un pH acid!

Ai senzația că ești obosit(ă)? Ai nevoie de stimulente precum cafea să poți funcționa la capacitate normală? Prima soluție ar fi să începi să dormi mai mult, însă dacă senzația persistă chiar și cu 8 ore de somn?

Una din cauze ar putea fi oboseala suprarenală. Suprarenalele sunt glande endocrine mici, triunghiulare situate în partea de sus a rinichilor. Acestea reglează răspunsul corpului la stres (prin sinteza adrenalinei și a cortizolului). Funcționarea ineficientă a glandelor suprarenale poate duce la oboseala lor. Diagnosticarea ei este dificilă din cauza simptomatologiei (iritabilitate, sentimente de nefericire și depresie).

Oboseala suprarenală este cauzată de numeroși factori, inclusiv stresul prelungit ce forțează glanda să “muncească” peste capacitatea ei, afectând echilibrul chimic natural al organismului. Însă există o cauză, ce adesea trece neobservată: nivelul de pH din organism.

 

Care e legătura dintre nivelul pH și oboseala suprarenală?

Nivelul ideal al pH-ului din sânge este în jurul valorii de 7.35. Fluctuații ale acestei valori pot avea un impact major asupra felului în care organismul nostru funcționează zi de zi.

Problema cea mai mare apare atunci când nivelul de pH ajunge spre valori acide, ceea ce se numește acidoză și poate fi cauzată de ceea ce mâncăm și bem. Celulele roșii din sânge transportă oxigen la fiecare celulă a noastră și pentru a face asta corect, au nevoie de o sarcină negativă pentru a se menține separate unele de altele. Astfel, se pot mișca în voie chiar și prin vasele capilare (cele mai mici vase de sânge ale corpului uman), însă în momentul când se adună prea mult acid, interferează cu sarcina negativă. Astfel, oxigenul nu va mai fi livrat în mod consistent.

În plus, acest lucru reduce și sănătatea celulei roșii, care în timp poate muri și astfel, produce și mai mult acid. Rezultatul pentru corpul uman este că energia scade din ce în ce mai mult, ajungând chiar la oboseală cronică, pe care somnul nu o mai poate rezolva.

Cum afectează mâncarea nivelul de pH din corp?

Indiferent de ceea ce mâncăm sau bem, acidul secretat de stomac, ce ajută la descompunerea elementelor nutritive, este important. După ce digestia este finalizată, acidul rezidual sau alcalin din mâncare este transferat în sânge. Mâncărurile sau băuturile precum cafeaua, alcoolul sau proteinele animale poartă o amprentă acidă, pe care organismul o va absorbi.

Cum pot să cresc nivelul de alcalinitate din organism?

Cea mai eficientă metodă este să consumăm alimente care se află la polul de alcalinitate pe scara pH-ului. Este important să înțelegem ce fel de mâncăruri și băuturi au capacitatea să scadă nivelul de aciditate al organismului. Asta nu înseamnă că trebuie eliminată, de exemplu carnea dintr-o dată din dietă, ci dimpotrivă, este indicat să reducem treptat consumul ei pentru a observa dacă există o diferență în nivelul de oboseală.

Învățând care sunt cele trei nivele de pH din mâncare, ne putem construi o dietă ajutătoare!

  1. Alimente care cresc nivelul de aciditate
  2. Alimente care cresc nivelul de alcalinitate
  3. Alimente care au un efect neutru asupra pH-ului

Le puteți consulta din infograficul de mai jos.


Pe aplicația Taraba Virtuală găsiți alimente alcaline de proveniență locală de la producătorii locali români din zona voastră!

Disponibilă pe Android și IOS.

InfograficeTarabaVirtuala_alimAlcaline.png

Prin hidratare cu apă putem lupta cu oboseala în general, deoarece funcționează precum udatul unei plante în curs de ofilire. Apa este în mod natural neutră și există mai multe modalități de a o transforma în apă alcalină.

În momentul când vă confruntați cu oboseală, este important să mergeți la medic pentru a elimina orice alte cauze mai serioase. Iar somnul suficient și mișcarea regulată sunt alte elemente cheie dintr-un stil de viață sănătos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *