Ce beneficii ascunde grâul de Sfântul Andrei

Sărbătoarea de Sfântul Andrei, Halloween-ul românesc, este momentul când magia și misterele se îmbină cu tradiția și datinile. Cel mai cunoscut obicei de Sfântul Andrei este să se pună grâul încolțit. Ne-am întrebat ce beneficii ascunde grâul încolțit de Sfântul Andrei și iată ce am descoperit.

Când se pune grâul la încolțit?

Grâul simbolizează belșugul, prosperitatea viața care biruiește moartea, dar este și un simbol divin. Grâul se pune la încolțit după miezul nopții care precede ziua de Sf. Andrei. Acest obicei este prevestitor al belșugului în anul ce vine.

După sărbătorile de iarnă, de multe ori grâul ajunge la gunoi. Aruncăm de fapt o sursă extraordinară de fosfor, magneziu și calciu. Practic, de Sfântul Andrei creștem niște microplante (microgreens în limba engleză).

Cum se pune grâul la încolțit?

Cea mai simplă metodă este de a folosi vată umezită. Se ia o farfurie adâncă sau un borcan, se pune o bucată de vată umezită și se așează grâul. Se udă zilnic, se păstrează la loc luminos și călduros.

A doua metodă este de a pune semințele de grâu într-un borcan și turna apă peste ele. Nu trebuie depășită înălțimea semințelor pentru a evita înecarea lor. Grâul are nevoie de oxigen pentru a germina.

A treia metodă este de a-l pune într-un ghiveci. La fel ca la metoda cu vată, e nevoie de un loc luminos și călduros pentru a încolți. Semințele se udă zilnic, până când apare embrionul. După ce crește mai mare, grâul se mută în borcane de sticlă închise ermetic. Se păstrează la frigider.

Poți consuma grâul încolțit de Sfântul Andrei?

Grâul încolțit se consumă sub formă de suc. Îți recomandăm să-l cumperi de la cei care se ocupă cu microplante, deoarece cultivarea în condiții de siguranță este dificilă. Sucul de iarbă de grâu se obține ușor cu ajutorul storcătoarelor de ierburi de pe piață. Gama lor este variată, reflectată și de preț. În cel mai rău caz, se poate folosi mașina de tocat carne. 

Trebuie menționat că acest suc are un gust foarte puternic. Cel mai bine este să folosiți sucul în maximum 15 minute după preparare. Nu se consumă pulpa ce rezultă după stoarcere!

5 motive să incluzi sucul de la grâu încolțit în dietă

  1. Este bogat în clorofilă, ce neutralizează toxinele din corp
  2. Nu conține gluten
  3. Conține întregul spectru de vitamina B
  4. Este o sursa completă de proteine
  5. Reglează nivelul de zahăr din sânge

De reținut!

  1. Iarba de grâu e greu de digerat, așa că de preferat este să consumați sucul. Nu consumați pulpa rezultată după stoarcere!
  2. Nu vă vom minți, cultivarea grâului verde la domiciliu este dificilă. Iarba de grâu poate putrezi, râncezi, se poate contamina etc. Mai mult, solul trebuie să fie de o calitate superioară, atent și profesionist supravegheată! Așadar, fără cunoștințe aprofundate, este de preferat să apelați la profesioniști care se ocupă cu cultivarea ierbii de grâu.
  3. Sucul de iarbă de grâu are un gust puternic. Astfel că la primele administrări pot apărea senzații de greață sau alte efecte secundare neplăcute (dureri de cap sau amețeli). 

Contraindicații

Cura cu grâu încolțit este contraindicată în dezechilibre cauzate de excesul de hormoni estrogeni în organism.


Pe platforma Taraba Virtuală găsești lista de producători locali români din zona ta, de la care poți comanda direct!

Disponibilă pe Android și IOS sau pe www.tarabavirtuala.ro