Ce beneficii ascunde grâul de Sfântul Andrei

Sărbătoarea de Sfântul Andrei, sau Halloween-ul românesc, este un moment în care magia și misterele se îmbină cu tradiția și datinile, prilej de farmece și descântece. Cel mai cunoscut obicei de Sf. Andrei este să se pună grâu. Ce beneficii ascunde grâul încolțit?

Când se pune grâul?

Grâul simbolizează belșugul, prosperitatea viața care biruiește moartea, dar este și un simbol divin. Grâul se pune la încolțit după miezul nopții care precede ziua de Sf. Andrei. Acest obicei este prevestitor al belșugului în anul ce vine.

Însă după ce trec sărbătorile de iarnă, de cele mai multe ori grâul ajunge la gunoi, deși aruncăm de fapt, o sursă extraordinară de fosfor, magneziu și calciu. Practic, de Sfântul Andrei creștem niște microgreens (microplante în limba română).

Sursă foto: Flickr

Cum se pune grâul la încolțit?

Cea mai simplă metodă este de a folosi vată umezită. Se folosește o farfurie adâncă sau un borcan, se căptușește fundul cu o bucată de vată înmuiată în apă și deasupra se așează grâul. Se udă zilnic, se păstrează la loc luminos și călduros.

A doua metodă este de a pune semințele de grâu într-un borcan și turna apă peste ele. Nu trebuie depășită înălțimea semințelor pentru a evita înecarea lor. Grâul are nevoie de oxigen pentru a germina.

A treia metodă este de a-l cultiva într-un ghiveci. La fel ca la metoda cu vată, e nevoie de un loc luminos și călduros pentru a germina. Semințele se udă zilnic, până când apare embrionul, ce trebuie să aibă o dimensiune de circa 2 mm și o rădăcină de 5 mm. După ce s-au atins aceste dimensiuni, grâul se mută în borcane de sticlă închise ermetic. Se păstrează la frigider.

Cum se consumă grâul încolțit?

Grâul încolțit se consumă sub formă de suc. Sucul de iarbă de grâu se obține ușor cu ajutorul storcătoarelor de ierburi de pe piață, a căror gamă este destul de variată, ceea ce se reflectă și în prețul lor. În cel mai rău caz, se poate folosi mașina de tocat carne. 

Trebuie menționat că acest suc are un gust puternic și cel mai bine este să folosiți sucul în maximum 15 minute după preparare. Nu se consumă pulpa ce rezultă după stoarcere!

Sursă foto: Flickr

5 motive să includem sucul de la grâu încolțit în dietă

  1. Bogat în clorofilă, ceea ce îi conferă un efect neutralizator al toxinelor din corp
  2. Nu conține gluten
  3. Conține întregul spectru de vitamina B
  4. Este o sursa completă de proteine
  5. Reglează nivelul de zahăr din sânge

De reținut!

  1. Iarba de grâu e greu de digerat, așa că de preferat este să se consume sucul. Nu consumați pulpa rezultată după stoarcere!
  2. Nu vă vom minți, cultivarea grâului verde la domiciliu este dificilă. Iarba de grâu poate putrezi, râncezi, se poate contamina etc. Mai mult, solul trebuie să fie de o calitate superioară, atent și profesionist supravegheată! Așadar, fără cunoștințe aprofundate, este de preferat să apelați la profesioniști care se ocupă cu cultivarea ierbii de grâu.
  3. Sucul de iarbă de grâu are un gust puternic, astfel că la primele administrări pot apărea senzații de greață și alte efecte secundare neplăcute (dureri de cap sau amețeli). 

Contraindicații

Cura cu grâu încolțit este contraindicată în dezechilibre cauzate de excesul de hormoniestrogeni în organism.


Pe platforma Taraba Virtuală găsești lista de producători locali români din zona ta, de la care poți comanda direct!

Disponibilă pe Android și IOS sau pe www.tarabavirtuala.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *