12 experiențe noi pentru un 2019 sănătos

În ianuarie stabilim obiective pentru noul an, obiective ambițioase, îndrăznețe, care să ne facă să ne simțim motivați. Astfel de obiective au nevoie de o energie mai mare și un pic de presiune. De aceea, în loc de obiceiuri vă sugerăm 12 experiențe noi pentru un 2019 sănătos, câte una pentru fiecare lună.

Ianuarie – Mănâncă doar atunci când îți e foame

Și bea apă înainte de masă, cu cel puțin 30 minute înainte pentru a ajuta digestia! Trăim viața cu viteză și în marea majoritate a timpului a mânca nu mai are nicio legătură cu apetitul. Totul se întâmplă după scenariul “e acolo, vreau și voi mânca”. Iar de multe ori “vreau” este uitat. Fă o plimbare și dacă și după aceea senzația de foame persistă, atunci e momentul să te așezi la masă.

Februarie – Câteva minute de stretching zilnic

Știi momentul acela de după-amiază când simți că nu mai ai energie? Câteva exerciții de stretching te pot înviora mai bine decât cafeaua, deoarece pun sângele în mișcare în tot corpul. În plus, te vei mișca cu mai multă ușurință! Iată aici un infografic cu câteva mișcări pe care le poți face oriunde.

Martie – Dă-ți voie să mănânci după pofta inimii!

Ai poftă de ceva? Mănâncă fără să te simți vinovat, căci nu vei face decât mai mult rău organismului. Simte-te bine și dă-ți voie să te simți fericit. Apropo, ai văzut cum se manifestă sentimentele în corp? Fericirea ne dă multă energie!

Aprilie – Meatless Mondays

Suntem siguri că știi de mișcarea internațională ce încurajează oamenii să consume mai puțină carne. Provocarea este ca măcar o zi pe săptămână să nu consumi carne. De ce lunea? Explicația constă în obiceiuri. Vinerea este o zi de post pentru catolici și ortodocși. Iar lunea este de obicei prima zi de lucru, ziua când revenim la rutină. Astfel, ne amintim că putem schimba planeta prin obiceiurile noastre în prima zi a săptămânii. Beneficiile sunt atât pentru propria sănătate, cât și pentru sănătatea planetei, deoarece reducem poluarea cauzată de agricultura industrializată.

Mai – Petrece mai mult timp afară

Temperaturile încep să fie plăcute, iar nopțile din ce în ce mai scurte. Petrece mai mult timp liber afară. Sunt multe activități pe care le poți face în aer liber: plimbări, lecții de qigong, alergare etc. Este benefic să petrecem timp afară, deoarece există o legătură puternică între om și natură. Oamenii care trăiesc mai aproape de natură fac mai multă mișcare fizică și socializează mai mult. Iar bacteriile din natură ajută la întărirea sistemului imunitar.

Iunie – Cumpără produse locale

Există o mulțime de motive pentru care e extraordinar de benefic să cumperi local, de la brandurile românești. Banii rămân în economia locală, ajuți micile afaceri să crească și se creează mai multe locuri de muncă aici, acasă. Pe termen lung poți avea un impact asupra mediului. Afacerile de familie reciclează mai mult și mai des, evită chimicalele și sunt mai diverse ca ofertă. Știm că e mai comod să găsești de toate pe un singur raft, dar ce exemplu ai vrea să oferi?
Iar acum cu un simplu click poți vedea ce producători locali îți pot livra direct acasă.

Iulie – Mai puțin online

Ne îmbunătățim calitatea somnului, scădem stresul și anxietatea dacă stăm mai puțin timp cu ochii în ecrane. Vei fi mai prezent, mai atent la conversațiile pe care le ai și la ceea ce se întâmplă acum. Așa că în iulie, îți propunem să lași mai mult telefonul în geantă sau în buzunar.

August – Schimbă un singur obicei

August e călduros și secetos, dar plin de aventuri, culori și gusturi minunate. Deși rutina ne menține eficienți, structurați, cu siguranță există acel obicei pe care ai vrea să îl schimbi. Așa că ai timp 31 de zile să începi acel obicei care să-ți aducă mai multe zâmbete.

Septembrie – Mai bun cu tine

Știm că sistemul educațional românesc este axat pe hipercompetitivitate și perfecțiune. Iar acest articol explică mai bine decât am putea noi vreodată drama premiantului. Însă credem că ți-ai dat seama că perfecțiunea nu există, că poți fi doar mai bun cu fiecare zi. Așa că atunci când vei mai face câte o greșeală, fii blând cu tine. Vezi ce lecții poți învăța din situația respectivă și aplică-le pe viitor.

Octombrie – Un singur lucru pe rând

Multitaskingul pare o soluție foarte bună să facem mai multe lucruri mai repede. Însă are un impact negativ asupra creierului. A face multe lucruri în același timp afectează capacitatea de concentrare și determină o mai proastă organizare mentală. În octombrie, aplică regula de 20 de minute: înainte de a face altceva, dedică 20 minute fără întrerupere.

Noiembrie – Explorează un hobby nou

În era internetului este imposibil să nu poți găsi informație relevantă despre orice te-ar preocupa. Este ușor să te informezi și să iei decizia bună pentru sufletul tău. Fie că este vorba de pictură, o limbă străină sau muzică, îți putem recomanda acest site. Noiembrie este pentru regăsirea pasiunii ce mocnește în fiecare din noi.

Decembrie – Donează din hainele pe care nu le mai porți

Ultima lună a anului ne aduce în fața unei retrospective. Însă de ce nu am face această retrospectivă ceva mai …fizică, în propriul dulap? Este greu să te desparți de acea camașă pe care nu ai mai purtat-o de doi ani. Dar mai știm că ai face o persoană foarte fericită dacă ai alege să o donezi. Decembrie este o lună cu multe târguri și evenimente de colectare. Cu siguranță vei găsi acel loc unde hainele tale frumoase vor primi a doua șansă. Tu vei avea mai mult loc, indiferent dacă vrei un stil mai minimalist sau vrei spațiu pentru haine noi.

Tu ce alte experiențe noi pentru 2019 recomanzi?


Dacă nu ai avut timp să citești tot, mai jos vei găsi un rezumat vizual cu cele 12 experiențe noi pentru 2019.

12 experiențe noi pentru 2019 sănătos