Ce poți planta în luna iunie pentru o recoltă bogată în vară?

Oricât de frumoase și atractive sunt grădinile decorative, în cele din urmă, tot grădinile de legume sunt mai apreciate și sunt mai practice. Este deja luna lui cuptor. Așadar, ce mai poți planta în luna iunie pentru o recoltă bogată peste vară, chiar toamnă?

Grădina de legume din gospodărie oferă o îndeletnicire constantă, benefică organismului atunci când este făcută cum și când trebuie. De altfel, de plantele din propria grădină poți fi sigur că sunt naturale. Iată, mai jos, o listă cu cele mai populare legume pe care le poți planta în luna iunie, cât vremea este mai prietenoasă.

Cele mai populare plante pe care le poți planta în luna iunie

Varza

Răsadurile de varză se pot planta atunci când prezintă deja 5-6 frunze sănătoase. Soiurile de toamnă sau varza roșie se plantează acum. Recoltarea se va face între lunile august și octombrie, în funcție de vreme.

poti planta in luna iunie varza
Morcovul

Morcovii preferă un sol drenat, fără pietre și fără gunoi de grajd, căci acesta le arde rădăcina. După ce plantele răsar este necesară o rărire a acestora, păstrând o distanță de aproximativ 3 cm între ele. Recoltarea are loc între iunie și august, funcție de perioada când a fost plantat.

poti planta in luna iunie morcovi
Ridichia

Creșterea ridichilor este ușoară și rapidă. Ele necesită spațiu puțin, dar multă apă. Nu suportă seceta sau temperaturile foarte înalte. Recoltarea se face între lunile august și septembrie.

poti planta in luna iunie ridichi
Mazărea

Mazărea preferă un sol afânat, fără gunoi de grajd. Iar pentru a avea mazăre în toamnă, ea trebuie semănată acum. Recoltarea se face începând cu luna septembrie.

poti planta in luna iunie mazare
Sfecla roșie

Poate fi semănată și primăvara, în primele zile ale lui Aprilie, dar și vara până la mijlocul lunii Iunie. Poate fi recoltată din iunie până în septembrie, depinzând de momentul semănării.  

poti planta in luna iunie sfecla rosie
Salata verde

Salata verde se poate sădi direct în pământ sau în răsadnițe. Se scoate afară după 4-6 săptămâni. Recoltarea se face între lunile august și septembrie.

poti planta in luna iunie salata
Castraveți

Preferă solurile nisipoase, ușoare. Este o plantă cu necesități mari de apă. Poate fi udată dimineața până la amiază, deoarece udatul seara provoacă dezvoltarea bolilor.

poti planta in luna iunie castraveti
Andive

La andive este important prășitul în momentul în care acestea au 3-4 frunze. Iar răritul este cea mai migăloasă acțiune, lăsându-se o distanță de aproximativ 10-15 cm între ele. Recoltarea se face toamna.

poti planta in luna iunie andive
Gulii

Sunt plante puțin pretențioase la căldură, dar cu cerințe mari de lumină. Plantate în luna iunie înseamnă o recoltă târzie de gulii și este obligatorie irigarea prin picurare.

poti planta in luna iunie gulii
Mărar

Mărarul este o plantă rezistentă la temperaturi scăzute, cu preferință pentru locurile însorite. Semănatul se face la o distanță de 20 cm unele de altele.

poti planta in luna iunie marar

Dacă nu ați apucat până acum, mai poți planta în luna iunie roșiile, ardeii și vinetele.

Ce altceva mai poți face în grădină în luna iunie?

  • Folosește succesiv parcelele eliberate de ceapa verde și spanac
  • Poți prăși, plivi sau rări răsadurile și plantele; se udă zarzavaturile și se combat bolile și dăunătorii la legume
  • Poți face funii din ceapa și usturoiul recoltat
  • Îngrijește solul, acolo unde este cazul și numai în zilele cu cer acoperit sau seara, cu compost
  • Luptă împotriva dăunătorilor, dar nu cu substanțe chimice ce pot ataca plantele și solul

Ce mai poți planta în luna iunie ca producător?

Lasă-ne un comentariu cu sfaturile tale.