Cum se obține certificarea ecologică? Un interviu cu Bioagricert

cum-se-obtine-certificarea-ecologica-interviu-bioagricert

Cu siguranță ne-am pus măcar o dată întrebarea: ce este și cum se obține certificarea ecologică. Dar și care e diferența între agricultura ecologică și cea convențională. Vă propunem să descoperim ce înseamnă certificarea ecologică pe larg într-un interviu cu BIOAGRICERT România, reprezentat de domnul Joițaru Theodor. Am fost curioși care sunt etapele de obținere a unui certificat ecologic și cât de costisitor este. Bioagricert este unul din cele 13 organisme de control aprobate pe teritoriul României.

În România sunt aproximativ 10000 de producători atestați ecologic. Iar pe câțiva dintre aceștia îi puteți găsi și pe Taraba Virtuală.

Suntem siguri că ați întâlnit producători ce folosesc termenii “bio” și “eco” pentru a-și descrie produsele, dar fără a prezenta o certificare în acest sens. Ceea ce pune la îndoială faptul că atestarea ecologică merită prețul stabilit pe produs. Educația rămâne, în final, modalitatea prin care putem cunoaște diferența între o cultură certificată ecologic și o cultură convențională.

Taraba Virtuală: Care este povestea BIOAGRICERT?

Bioagricert: În România, Bioagricert funcționează din anul 2007. În acest timp a devenit un pion important pe piața organismelor de certificare a produselor ecologice. Datorăm totul experienței, profesionalismului și serviciilor de calitate oferite la prețul corect. În prezent, ne puteți găsi la biroul din Bucuresti, Șoseaua Virtuții, Nr. 13, Scara 3, Bloc R5B, Ap.88, Cod poștal 060782, Sector 6.

T.V: Câți producători locali români certificați ecologic aveți? Ce se cultivă predominant?

Bioagricert: În prezent avem un număr de aproximativ 180 de operatori. Acest număr este în creștere, iar o mare parte dintre aceștia sunt cultivatori de cereale, comercianți sau procesatori. Putem certifica o gamă largă de culturi: floarea-soarelui, grâu, porumb, orz, lavandă, meri, peri, coriandru, orez, soia, aronia. De asemenea, avem în portofoliu și o gamă variată de legume (tomate, ardei, kale, salată, castraveți etc.). Dintre cei 180 de operatori, aproximativ 70% sunt fermieri români.

T.V: Câți producători se atestă la BIOAGRICERT pe an?

Bioagricert: Am avut o evoluție majoră, de la 60 de operatori în 2017 la aproximativ 180 în prezent. În doi ani de zile, am reușit să triplăm numărul de operatori.

T.V: Sunt un producător și cred că fac deja agricultură ecologică. De ce mi-ar trebui un certificat?

Bioagricert: Pentru a vinde un produs cu statut ecologic, orice producător, comerciant sau procesator trebuie să încheie un contract cu un organism de control. În cazul producătorilor, ei trebuie să parcurgă o perioadă de conversie înainte ca produsele lor să poată fi numit ecologic. Această perioadă variază. Astfel, pentru culturile perene perioada de conversie este de 3 ani. Pentru culturile anuale, perioada de conversie este de 2 ani.

T.V: Ce etape trebuie să parcurg pentru a obține certificarea ecologică de la BIOAGRICERT?

Bioagricert: Pentru a obține certificarea ecologică putem împărți parcursul în două etape majore.

Prima etapă

Întâi se semnează contractul de certificare și se înregistrează la Direcția Agricolă Județeană (DAJ). Momentul depunerii fișei de înregistrare la Direcția pentru Agricultură Județeană coincide cu momentul în care ferma intră în conversie. Concret, dacă un operator încheie un contract cu Bioagricert la data de 01.03.2019 și își notifică activitatea la DAJ în data de 15.04.2019, perioada de conversie începe de la data de 15.04.2019.

A doua etapă

În a doua parte, se transmite către operator un plan de inspecție. Este stabilită data inspecției, este desemnat inspectorul și sunt menționate documentele necesare realizării inspecției. În urma ei, se realizează un raport ce este transmis către comitetul de certificare și analiză. Dacă rezultatele sunt conforme, se emite certificatul. În caz contrar, se solicită documente suplimentare. Așa cum am menționat, pentru a putea comercializa un produs cu statut ecologic, terenul trebuie să finalizeze perioada de conversie.

T.V: Ce trebuie să fac în timpul conversiei?

Bioagricert: Perioada de conversie este perioada de tranziție de la agricultura convențională către agricultura ecologică. În timpul acesteia, de 2 sau 3 ani, operatorul trebuie să se conformeze legislației în vigoare (de exemplu, nu are voie să utilizeze substanțe chimice, erbicide, fungicide, fertilizanți chimici). De asemenea, este interzisă utilizarea semințelor sau produselor care conțin OMG (organsime modificate genetic), trebuie să alcătuiască un plan de rotație și să adopte măsuri în conformitate cu cerințele agriculturii ecologice. Pentru mai multe informații privind regulamentele ce trebuie respectate, puteți căuta regulamentele în vigoare Reg. (CE) 834/2007 si Reg. (CE) 889/2008.

T.V: Ce urmează după ce obțin certificatul ecologic?

Bioagricert: După ce au obținut certificatul de conformitate, operatorii pot comercializa produsele cu statut ecologic. Desigur, doar în cazul în care nu s-au constatat neconformități în cadrul vizitelor inspective. Neconformitățile conduc la aplicarea unor sancțiuni majore. Operatorii răman sub controlul organismului de control și trebuie să se conformeze în continuare reglementărilor în vigoare.

T.V: Pentru cât timp voi deține certificatul ecologic?

Bioagricert: După ce au fost parcurși toți pașii, se emite certificatul de conformitate. Acesta se emite anual, în urma inspecțiilor. Dacă un operator dorește să rezilieze contracul cu organismul de control, acest lucru este posibil în orice moment, cu condiția să fie la zi cu toate obligațiile financiare.

T.V: Ce restricții am? Pot pierde certificatul ecologic?

Bioagricert: Așa cum am menționat, sunt strict interzise tratamentele chimice, utilizarea de substanțe neadmise pentru certificarea ecologică, a organismelor modificate genetic sau a antibioticelor. Există și alte restricții pe care le găsim detaliate în regulamentele în vigoare. Dacă un operator nu se conformează cerințelor impuse de legislație, certificatul se poate suspenda sau anula, în funcție de gravitatea situației.

T.V: Cât mă costă certificarea ecologică?

Bioagricert: În funcție de activitate, costurile certificării pentru agricultura ecologică sunt variabile. De exemplu, pentru o fermă de 120 ha, costul se estimează astfel:

220 euro (taxă fixă) + 6 euro * 100 ha + 3 euro * 20 ha => 880 euro + TVA/ an

Pentru un comerciant, taxa este de 930 euro + TVA /an + 0.3% procent din total facturat pe ecologic. Însă numai după o analiză împreună cu cei care își doresc certificarea putem stabili o ofertă finală.

T.V: Ce fel de dificultăți au producătorii certificați ecologic? Unde pot vinde produsele lor?

Bioagricert: De cele mai multe ori, operatorii se plang de legislația mult prea stufoasă și de mulțimea de documente care necesită completare.

Avem operatori ce comercializează produsele în supermarket, în special produsele procesate (ulei, vin, făină, fructonată etc.). Marea majoritate alege să își comercializeze produsele vrac, către diferiți comercianți sau procesatori. În cazul lor vorbim despre cereale sau semințe de plante oleaginoase – materii prime (rapiță, floarea-soarelui etc.)

T.V: În ce alte țări sunteți prezenți? Cum este percepută agricultura ecologică acolo?

Bioagricert: La nivel internațional, Bioagricert este prezent în țări cum ar fi Italia, China, Thailanda, Cambodgia, Laos, India, Maroc, Nepal, Coreea de Sud, Polinezia, Brazilia, Mexic, Grecia, Bulgaria și Serbia. Bioagricert Italia deține o asigurare de răspundere civilă și profesională pentru activitatea de certificare producție ecologică, cu acoperire în toate țările lumii, inclusiv România. Singurele excepții fiind SUA și Canada.

Nu v-am întrebat, însă ați vrea să ne spuneți că…

Bioagricert: Pe lângă cea ecologică, Bioagricert oferă certificări și pe alte standarde:

  • Global GAP
  • Proterra
  • NON-GMO
  • Bio-Suisse
  • IBD

Ne puteți vizita pe pagina de Facebook sau pe site-ul nostru.