Cum spălăm corect fructele și legumele? 5 metode eficiente

Cum spalam fructele si legumele eficient - Taraba Virtuala Blog

Fructele și legumele sunt alimente esențiale pentru sănătate. Acestea oferă numeroși nutrienți care ajută organismul să funcționeze în mod corespunzător și întăresc sistemul imunitar. De aceea, este foarte important să știm cum spălăm corect fructele și legumele înainte de a le mânca.

De ce este important să spălăm fructele și legumele?

Cel mai bine este să consumi fructele și legumele în starea lor naturală sau în sucuri ce nu conțin conservanți sau aditivi. Unele pot fi mâncate crude, altele pot fi fierte pentru a profita de toate proprietățile lor. Deși aceste alimente oferă numeroase beneficii, cultivarea lor implică de cele mai multe ori folosirea unor tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor.

Pregătirea și păstrarea alimentelor vegetale trebuie să respecte anumite reguli, la fel cum carnea se gătește cu respectarea strictă a unor norme de igienă. Atunci când sunt expuse pe rafturi, fructele și legumele intră în contact cu diverse bacterii de pe mâinile comercianților sau clienților. De aceea, trebuie să cunoaștem cum să spălăm corect fructele și legumele.Ce metode poți aplica?

  1. Să le clătești cu apă
  2. Soluție cu bircarbonat de sodiu
  3. Soluție cu apă și oțet (din cidru de mere)
  4. Spray cu bicarbonat de sodiu și lămâie/oțet de mere
  5. Îndepărtezi coaja

Prima varianta este una simplă și pe care deja o folosești în momentul de față.

Metoda a doua presupune un amestec de bicarbonat de sodiu și apă. Bicarbonatul de sodiu este acel praf alb pe care îl înghițeau bunicii noștri cu apă când aveau dureri de stomac. Este de fapt o sare. Fructele și legumele mai mari pot fi frecate cu un amestec cremos și clătite bine. Recomandarea este de o lingură de bicarbonat de sodiu cu o linguriță de apă. Alimentele mai fragile le poți scufunda în apă.

O altă variantă a metodei a doua este să spălăm fructele și legumele într-o soluție mai diluată, formată dintr-o lingură de bicarbonat la 1 litru de apă. Și le lași 15 minute, apoi clătești bine de tot.

Metoda a treia presupune să amesteci într-un castron o parte oțet și două părți apă. Apoi scufunzi fructele și legumele timp de 15-30 minute și le clătești cu apă curată.

Pentru metoda a patra ai nevoie de 1 lingură de suc de lămâie sau oțet de mere, 2 linguri de bicarbonat de sodiu și 1 ceașcă de apă. Amesteci bine până se dizolvă bicarbonatul, torni într-un recipient cu pulverizator și pulverizezi fructele și legumele cu tot cu coajă înainte de a le prepara. Le lași 5-10 minute, după care le speli cu apă curată.

Metoda a cincea este simplă și rapidă. Însă este important să spălăm fructele și legumele decojite foarte bine și înainte de decojire și după.

Cum spălăm concret fructele și legumele?

Salatele și alte verdețuri

Umple un bol sau un castron cu apă și pune frunzele în el. Foșnește-le delicat prin apă să desprinzi orice urmă de nisip și pietriș, lasă-le un minut pentru a permite nisipului să se decanteze la fundul castronului și scoate frunzele într-o strecurătoare. Dacă au mult nisip, repetă procesul. Clătește bine frunzele din strecurătoare prin apă rece.

Rădăcinoasele

Legumele rădăcinoase cresc în pământ și de aceea sunt de regulă murdare. Le poți freca cu o perie aspră sub jetul de apă. Dar dacă nu ai una, îți poți folosi degetele să speli orice urmă de murdărie.

Ciupercile

Sunt bucătari ce preferă să nu lase ciupercile să fie umezite pentru că sunt absorbante. Este de preferat să le speli într-o strecurătoare sub un jet puternic de apă. Dacă rămâne murdărie, o poți îndepărta delicat cu mâna. Imediat după clătire, împrăștie-le pe un prosop de bucătărie curat sau pe un prosop de hârtie să se usuce.

Legume (mai) tari

Legumele ca fasolea verde, sparanghel, castraveți trebuie clătite bine sub un jet puternic de apă în timp ce sunt frecate cu mâna. Lasă-le să se usuce într-o strecurătoare.

Legume delicate

Pentru legume și fructe delicate precum afinele, clătește-le bine sub un jet constant și mai slab de apă, amestecând ușor cu mâna. În felul acesta, te asiguri că toate bobițele au fost spălate pe toate fețele. Împrăștie-le pe un prosop de hârtie și lasă-le să se usuce.

Alte recomandări

  • Evită să folosești produse chimice sau apă fierbinte pentru a spăla fructele și legumele, deoarece pot pierde anumiți nutrienți.
  • Dacă alegi metoda decojirii, nu uita să speli bine și după decojire. Bacteriile prezente pe suprafața exterioară pot pătrunde uneori și în pulpă.
  • Menține mereu curate blaturile bucătăriei, frigiderul, vasele de gătit și tacâmurile. Spală-te pe mâini înainte de a găti.
  • Nu uita să speli și chiuveta înainte și după spălarea legumelor și fructelor.
  • Depozitează separat legumele și fructele crude față de cele gătite

Menține mereu curate blaturile bucătăriei, frigiderul, vasele de gătit și tacâmurile. Spală-te pe mâini înainte de a găti.

Întrebări frecvente

1. Pot clăti un săculeț de mere și să-l pun în frigider pentru a le ține la rece?

Da , dar asigură-te că sunt complet uscate înainte de a le băga la frigider.

2. Pesticidele pot pătrunde în pulpa fructelor și legumelor? Dacă da, mai sunt ele bune de consumat?

Pesticidele pot sta pe suprafața oricăror fructe și legume, nu în pulpă. Asigură-te că speli bine fructele și legumele înainte de a le tăia. Dacă te simți îngrijorat, le poți îndepărta coaja, dar fă-o numai după ce le-ai spălat în prealabil.

3. Cum spăl fructele care au pielea foarte fină?

Le poți înmuia în apă și oțet, apoi le clătești cu grijă. Nu le freca prea agresiv.

4. Este ok să folosesc un săpun de vase pentru a spăla fructele și legumele cu câteva lovituri care au fost culese de pe jos?

NU este recomandat să folosești săpun de vase pentru a curăța fructele și legumele. Apa curată este de obicei suficientă pentru a le îndepărta impuritățile.

5. Ce temperatură ar trebui să aibă apa pentru a lăsa la înmuiat salata?

Dacă dorești să o lași la înmuiat pentru mai multă vreme, apa la temperatura camerei este bună. Dacă speli salata ca să o mănânci imediat, atunci apa rece este recomandată.

6. Pot spăla legumele și fructele și apoi să le țin într-un bol?

Da și asigură-te că fructele sunt complet uscate cu un prospop de hârtie înainte de a le pune în bol.

7. Pot folosi săpun?

NU. Nu este recomandat să speli fructele și legumele cu săpun. Apa și puțin oțet ar trebui să fie eficiente.


Surse: