De ce nu avem palmieri în România sau ce sunt zonele climatice de rezistență?

Când decidem ce fel de plante dorim să avem în grădină, e bine să ne informăm asupra zonelor climatice de rezistență a plantelor la frig. În limba engleză, vei găsi această denumire sub numele de hardiness zones.

O zonă climatică de rezistență a plantelor la frig este un loc în care doar anumite plante pot crește. Este influențată de condițiile climatice și determină capacitatea plantelor de a rezista la temperaturile minime ale zonei. Astfel, o plantă rezistentă la zona 10 înseamnă că poate rezista la o temperatură minimă de -1 °C . Departamentul de Agricultură (USDA) al Statelor Unite ale Americii a creat o astfel de hartă pentru a ajuta agricultorii. Ulterior, utilizarea acestor zone a fost adoptată și de către alte state.

Cum au apărut aceste zone climatice de rezistență la frig?

La începutul secolului XX, pornind de la premiza că frigul este unul din factorii determinanți în supraviețuirea plantelor, horticultorii din SUA au început să strângă date despre temperaturile minime înregistrate în diferite zone ale teritoriului american. Astfel, prin 1960, USDA a emis prima hartă care împărțea SUA în 10 zone climatice pe baza temperaturilor minime înregistrate. Pe fondul schimbărilor climatice, în 2012 harta a fost actualizată la 13 zone:

zonele climatice de rezistenta la frig - Taraba Virtuală


Unde se încadrează România?

Zonele climatice de rezistenta la frig pentru Romania - Taraba Virtuala

Conform acestui website, majoritatea teritoriului României se încadrează la zona 7. Însă intervalul este de la zona 5a la zona 9b.

În orașe, de regulă este mai cald cu câteva grade decât în zonele rurale. În zona de munte, gerurile sunt de regulă precedate de un strat considerabil de zăpadă (protector natural pentru plante). În zona de câmpie, gerurile fără ninsoare pot afecta plantele, mai ales dacă sunt însoțite de vânt.

Gerul într-o noapte liniștită poate fi inofensiv, însă dacă durează câteva zile poate fi fatal. Vânturile din nord, din est sau dinspre mare încărcate de vapori de apă de mare sunt la fel de dezastruoase.

Zonele climatice de rezistență la frig sunt informative. Extremele reci ale iernilor sunt o condiție determinantă pentru a stabili dacă o plantă poate fi cultivată în aer liber. Totuși, aceste zone nu includ nivelurile de căldură de vară, ceea ce este un alt factor important.

Un alt neajuns este că zonele climatice de rezistență la frig nu iau în considerare calitatea stratului de zăpadă iarna. Zăpada acționează ca un izolator termic față de frigul extrem, protejând rădăcinile plantelor. Atfel, temperatura resimțită de plante va fi mult mai blândă.

Așadar, cunoașterea zonei climatice de rezistență la frig este importantă, dar nu este suficientă. Expunerea la soare în timpul iernii, unghiul față de soare sau luminozitatea sunt importante pentru sănătatea plantei. Plantele diferă în capacitatea lor de a accepta mediul în care cresc. O plantă are nevoie de condiții ideale pentru a oferi un randament bun.


Surse:
https://planthardiness.ars.usda.gov/PHZMWeb/
https://www.gardenia.net/guide/european-hardiness-zones
https://gilmour.com/planting-zones-hardiness-map
http://planteverzi.blogspot.com/2016/11/harta-zonelor-hardiness-in-romania.html